Класика Поезія Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

ЧОЛОВІК І ЖІНКА: НЕВІРНІСТЬ

Шлюбне життя багато в чому скидається на обід. Ви задоволені тим, що ви їсте доти, поки не побачите, що в інших.
Це трапляється як у хороших, так і в поганих шлюбах. Невірність — основна причина розлучень, але часом вона покращує стосунки.
Як мінімум 50 відсотків усіх жінок живуть із чоловіками, котрі їм зраджували чи зраджують. Хоча деякі фахівці вважають, що ця цифра може бути й вищою. Але що змінює сучасну картину порівняно з давніми часами, то це кількість жінок, котрі грають у ці ігри, — вони наздоганяють чоловіків. Однією з причин може бути те, що більшість жінок нині працюють, тож у них більше можливостей вступити в позашлюбні зв’язки.
Та попри це, емоційно жінки набагато вразливіші, навіть коли вони обманюють чоловіків. Коли йдеться про романи на стороні, жінки й чоловіки сприймають зраду по-різному. Під час одного з досліджень опитали 202 чоловіків і жінок. Їх запитували: що вони вважають більшою зрадою — думку про те, що чоловік (чи дружина) займається сексом із кимось іншим, чи те, що він (вона) стали духовно близькі з кимось іншим. Жінки в переважній більшості (85 відсотків) відповіли, що важче перенести друге, тоді як чоловіки (60 відсотків) зізнавалися, що їм нестерпна думка про те, що їхня дружина спить з іншим.
Причина, вважають дослідники, полягає в людській природі та розбіжностях між статями. Чоловіків за їхньою природою більше непокоїть те, щоб жінка належала тільки їм, тоді як жінки більше цінують емоційну близькість. Один мій знайомий розповідав, що якось, побачивши сон, у якому дружина йому зраджувала, не міг розмовляти з нею три дні, чудово усвідомлюючи, що це був лише сон. При цьому сам він аж ніяк не відрізнявся цнотливістю.
Жінка, навіть у стані лютих ревнощів, більшою мірою, ніж чоловік, схильна звинувачувати себе в тому, що чоловік завів роман на стороні. Вона мучиться сумнівами: чим я погана, що я роблю не так?
Зі свого боку чоловік дещо по-іншому сприймає зраду дружини. Передусім, це удар по його чоловічому «я».
Оскільки чоловіки й жінки не однаково ставляться до зради, не дивно, що на зраду їх спонукають різні речі. Багатьох чоловіків вабить жадання сексуальних пригод. Для чоловіків надзвичайно важливий секс сам по собі. Для багатьох представників сильної статі любовний зв’язок означає порушення монотонності нехай налагодженого, але маловеселого життя, пов’язаного з роботою, домом, дружиною та дітьми. Зв’язок на стороні — це можливість утекти від повсякденності, спокусливий відпочинок і розвага. А якщо сімейне життя складається невдало, занадто багато сварок, приміром, роман стає віддушиною, де немає конфліктів і можна повернути почуття контролю.
Проте не всі чоловіки заводять романи заради сексу. Зустрічаються такі, для котрих секс і емоційна близькість однаково важливі, тож роман може пустити глибоке коріння. Такі чоловіки зазвичай страждають від почуття провини — і воно може бути дуже сильним.
Є також різновид чоловіків, упевнених, що зв’язки на стороні цілком допустимі. Це частина їхньої системи цінностей, почуття провини в них відсутнє.
Жінки більшою мірою, ніж чоловіки, у змозі «підставляти другу щоку», зіштовхуючись зі зрадами чоловіка. Це підтверджує той факт, що донжуани все-таки залишаються в сім’ї.
Жінка заради дітей не наважиться руйнувати шлюб. Зазвичай розлучення тяжко позначається на її фінансовому становищі, тоді як фінансове становище чоловіка погіршується в зв’язку з розлученням набагато рідше.
Здебільшого жінки вважають за краще ділити з кимось чоловіків, але не втрачати їх. Вони не хочуть позбутися статусу дружини багатого чи відомого чоловіка. Часто жінки бояться самотності.
На нещастя дружин, інколи чоловіки з таких самих міркувань не розривають шлюб. Тож коли діти виростають і чоловік уже не зобов’язаний їх утримувати, він часто залишає сімейний корабель, прирікаючи дружину на самотню старість, розчарування й озлоблення.
Заведено вважати, що особливо небезпечний сьомий рік спільного життя. Але любов до змін може порушити плин сімейного життя і після першого року, і через 4, 15 чи 30 років. Правда, є періоди, коли шлюб особливо вразливий.

Коли спільне життя тільки починається. Проходить медовий місяць, і деякі пари виявляють, що вимоги, висунуті спільним життям, занадто високі й вони не готові до реального життя, у якому треба розділяти турботи і йти на компроміси.

Коли народжується дитина. Жінки зазвичай протягом року мало цікавляться сексом, бо дуже втомлюються. Усі помисли дружини часто зосереджені на дитині до такої міри, що чоловік почувається покинутим. Нерідко він намагається відновити баланс, знайшовши кого-небудь, хто приділятиме увагу винятково йому.

Коли вам за тридцять. Зазвичай після тридцяти років збільшується тягар повсякденних обов’язків, клопотів щодо виховання дітей, а також у зв’язку з просуванням по службі. Любовний роман може стати приємною розвагою.

Перед лицем дедалі ближчої старості. Середні роки життя пов’язані з прив’яданням і підбиванням підсумків. Може з’явитися почуття, що ви заклякли на місці, і ви починаєте переоцінку цінностей, визначаєте, чого ви досягли і, що важливіше, чого не вдалося досягнути. Любовний роман, як вам здається, може стати початком нового етапу вашого життя.

Коли ви пережили трагедію. Після смерті когось із батьків або небезпечної хвороби дитини людина може завести роман, щоб забутися або, принаймні, спробувати забутися.

Жінок підводить сильне емоційне начало. Можливо, більшість із тих жінок, котрі заводять романи на стороні, шукають щось таке, чого не спроможні їм дати їхні власні чоловіки, — особливо уважне ставлення, приміром, ніжність і спілкування. Коли жінки розповідають про свої романи, вони майже ніколи не підкреслюють сексуальний бік, і справді, секс на стороні може бути навіть гіршим, ніж у шлюбі. Але увага, романтика, почуття своєї значимості, що дарують їм любовні зв’язки, робить їх надзвичайно привабливими. Їхній погляд на речі, вони самі як особистості, те, що вони говорять, — усе має значення й поціновується цим новим чоловіком.

Жінки часто відчувають почуття провини. Проведено декілька досліджень, які дозволяють припустити, що жінкам більшою мірою притаманно почуватися винними в подружній невірності, ніж чоловікам.

Емоційний стан жінок іноді штовхає їх на вчинки, які суперечать їхнім бажанням і потребам. У багатьох жінок почуття провини часто спрацьовує як заборонний чинник. Іншими словами, почуття провини від свідомості, що вони відчувають сильний сексуальний потяг до іншого чоловіка, може вистачити, щоб нічого не сталося. А коли вони вступають у сексуальні стосунки, то часто виправдують себе, говорячи собі, що це кохання.

Шлюб, основи якого похитнула невірність, може вижити. Інколи він навіть стає міцнішим. Це відбудеться не за ніч і навіть не за декілька місяців. Невірність завдає ран, які заживають повільно. Може минути від одного до трьох років, перш ніж у чоловіка з’явиться впевненість, що шлюб уцілів.
Коли з позашлюбним романом покінчено, у подружжя з’являється рідкісна можливість розвивати та зміцнювати свої стосунки. Рани можна загоїти, і вони загоюються. Якщо шлюб встояв (і це вдалий шлюб), через певний час подружжя може озирнутися назад і побачити, що все не таке й страшне, як раніше.
Якщо ви хочете зберегти шлюб, переконайте чоловіка, що любовний зв’язок припинено. Коли той, хто зрадив, зможе довести, що зв’язок справді припинився, це буде першим кроком до відновлення шлюбу.

Дайте чоловікові час отямитися від розриву. Пам’ятайте, що в цьому трикутнику страждає не тільки той, кому зрадили. Чоловік, у якого був роман, також переживає втрату.

Припиніть говорити неправду. Більшість людей тяжко переносять неправду та обман, які неминуче супроводжують невірність.
Той, кого зрадили, має право на запитання — вони можуть бути вкрай неприємними й мати дуже інтимний характер. І винуватець повинен чесно на них відповісти.

Дізнайтеся про мотиви зради. Навіть якщо відповідь для вас буде дуже неприємна, вам необхідно дізнатися, що у вашому шлюбі не задовольняло вашу половину.

Будьте готові до рецидивів. У вас може бути все добре, і раптом ви помічаєте, що ваш чоловік (дружина) пригнічений, у поганому настрої.

Щиро і часто вибачайтеся. Іншими словами, висловлюйте каяття. Ображеного треба запевняти, що він (або вона) посідає особливе місце у вашому житті, а другому з подружжя потрібно бути особливо уважним. Часто в стосунках попереднього періоду цього не було чи не було останніми роками, тож у ваших взаєминах з’явиться новий відтінок.

За матеріалами «Енциклопедії здоров’я»

"Дзеркало тижня"

*
Нагору