Класика Поезія Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

Як правильно робити компліменти

В одній із пісень Булат Окуджава пропонує говорити один одному компліменти, називаючи їх щасливими моментами кохання. Погодимося з поетом і спробуємо пригадати де, коли, кому і як потрібно говорити компліменти. А може говорити компліменти не обов’язково і без цієї ознаки ввічливості в сучасному світі легко обійтися?
Хоча люди у всі часи висловлювали своє схвалення, і зацікавленість іншими, найбільш стійко традицію компліменту пов’язують саме з куртуазною рицарською культурою і творчістю середньовіччя. Навіть саме слово compliment (втішне зауваження, похвала) — французького походження. В більш пізній час вміння говорити компліменти високо цінувалося в суспільстві, і було неодмінним елементом світської бесіди.
Сьогодні пріоритети змістилися від гри і образності у бік інформативності і функціональності. Сучасна модель мовного послання має на увазі чіткість, зрозумілість і, що особливо важливо, — виправданість. Комплімент має бути зроблений вчасно, бути дотепним, коротким і влучним. Говорячи комплімент, важливо дотримуватися «золотої середини»: не переходити на грубі лестощі і не дозволяти собі навіть відтінок іронії.

Кому і навіщо потрібні компліменти?
Вони потрібні без винятку всім: кожному приємно, коли його найкращі сторони помітили і оцінили. Іноді один єдиний комплімент здатен значно підняти настрій, поліпшити самопочуття, подарувати надію. Ми здатні допомогти один одному добрим словом, бо комплімент — це правдива доброзичлива похвала, яка здатна подарувати справжнє натхнення. Маленькі діти, літні люди, сусіди, начальники, підлеглі, друзі і вороги — всі вони не залишаться байдужими почувши справжній комплімент. Люди легко забувають пояснення, суперечки, непорозуміння, а компліменти здатні пам’ятати роками. Гарний комплімент викличе прихильність до того, хто його зробив.

Ознаки вдалого компліменту:

Правдивість:
Комплімент відрізняється від лестощів і простого схвалення. Він має бути правдивим, але трохи перебільшувати ті якості, які співрозмовник хоче бачити в собі. Краще сказати жінці: «ти сьогодні дуже добре виглядаєш», а не «ти найкрасивіша, як завжди». Коли людина говорить, що не любить компліментів, вона має на увазі, що її дратують лестощі, як невиправдана брехня і грубий засіб впливу. Тому вдалий комплімент завжди щирий.

Конкретність:
Говорячи комплімент, використовуйте факти відомі вам і співрозмовнику. Ви маєте «подати» конкретну ситуацію в найвигіднішому світлі, запевнити людину, що вона вчинила саме так як було треба, висловити захоплення нею.
Якщо ви невпевнені, що співрозмовник розуміє про яку подію ви говорите, спочатку нагадайте її, а потім обіграйте. Відсутність фактичної основи знищує комплімент, перетворює його на лестощі. Найгірше, коли комплімент заперечує фактам: ви помічаєте нову зачіску колеги, а людина не була в перукарні місяць, вихваляєте успішність дитини, коли оцінки значно погіршились. Такий антикомплімент сприймається як насмішка. Не помічаючи фактів, ви демонструєте неуважність до людини і можете її серйозно образити.

Глибина
Тонкий комплімент має давати можливість домалювати схвальну картину, пофантазувати на задану тему. Цілком можливо сказати батькам немовляти: «яка гарна дитина». Ця коротка фраза містить у собі великий підтекст: дитина гарна, бо схожа на своїх красивих батьків, вона гарна, бо здорова і добре доглянута. Це означає, що батьки докладають багато зусиль для розвитку дитини і цілком заслужили на похвалу.

Стислість
Висловлювання має бути коротким, влучним, містити в собі одну-дві думки.
Не треба одним компліментом хвалити розум, зовнішність і силу — він втратить сенс. Довга схвальна промова більше схожа на оду, ніж на комплімент. Намагайтеся не використовувати у висловлюванні протилежних тез: «ти гарний хлопець, але навчатися не хочеш», «ти симпатична, але треба схуднути». З таких фраз людина сприймає тільки другу негативну частину і цей негатив підкреслюється початковим компліментом.

Емпатія
Це здатність уявити себе на місті іншого. Перетворіться на співрозмовника, спробуйте думати так як він. Тоді вам легко буде сказати вдалий комплімент: ви зрозумієте, що потрібно хвалити: професійні якості, чи успіхи в особистому житті. Емпатія допомагає зрозуміти, що навіть негативні якості можуть бути матеріалом для компліменту. Жадібна людина не відчуває себе скнарою, так підкресліть її ощадливість і здатність розумно витрачати гроші. Цим ви викличете симпатію до себе, і, можливо, самі станете ощадливішими.

Свідки
Якщо комплімент зроблено при свідках він стає вагомішим. Так вже влаштовані люди, що прагнуть соціального схвалення. Тільки не використовуйте для особистих компліментів трибуну загальних зборів — вас не зрозуміють. Вчитися робити компліменти краще наодинці, але пам’ятайте, що вдалий комплімент «на людях» має дуже сильний вплив.

Персоніфікація
Комплімент має бути присвяченим конкретній людині і тільки їй одній. Він має підкреслювати індивідуальність і унікальність. Знайдіть особливі слова, які це зроблять. Не зловживайте фразами де є: «завжди», «чудово», «неперевершено», «геніально», вони значно знижують цінність висловлювання.
В жодному разі не можна говорити те саме різним людям, особливо, при свідках. Це підкреслить вашу неуважність і викличе зневагу до вас. Якщо бракує слів, краще приязно посміхнутися. ніж повторювати банальні істини, які всі вже чули від вас.

Щоб не виглядати смішно, роблячи комплімент, намагайтеся говорити:
— Упевненим тоном, але доброзичливо.
— Уникайте дешевих ефектів, зайвої захопленості
— Співвідносьте жести і міміку з висловлюванням..
— Вибирайте час і місце.
— Будьте щирими.

Деяким людям не тільки важко самим сказати комплімент, а й важко сприйняти його. Вам зробили комплімент? Подивіться в очі співрозмовнику, тепло всміхніться і подякуйте. Не заперечуйте, не зменшуйте своїх досягнень. Якщо комплімент двозначний і сумнівний не коментуйте його.
Ви чуєте грубі лестощі і вам це неприємно? Обмежтеся словами ввічливої подяки.
Вчіться бачити в людях найкраще. Знайти його, оцінити і відкрито виразити своє схвалення — в цьому полягає мистецтво компліменту. Коли ви робите щирий комплімент, то ви не тільки передаєте інформацію на вербальному рівні, але і випромінюєте позитивну енергію. Люди відчувають позитивні хвилі, і починають симпатизувати вам. Завдяки компліменту ви робите приємне іншим і допомагаєте собі.

Тетяна Євсєєва

Компліменти дівчатам

Гарна, розумна, турботлива, приваблива, сексуальна, добра, ніжна, мила, чарівна, неповторна, невимовна, незабутня, непереборна, шикарна, сліпуча, жагуча, недоступна, божественна, заворожлива, ангельська, промениста, яскрава, сексі, пухната, суперова, карколомна, струнка, зваблива, кокетлива, витончена, граціозна, весела, енергійна, креативна, стильна, комунікабельна, тактовна, велелюбна, романтична, різнобічна, казкова, симпатична, палка, єдина, ласкава, солоденька, запаморочлива, бажана, непередбачувана, загадкова, квітуча, бездоганна, гармонічна, чуйна, незрівнянна, найкраща, скромна, вишукана, пустотлива, приголомшлива, щира, дружелюбна, розуміюча, екстравагантна, мрійлива, ароматна, іскрометна, чистолюбна, ваблива, захоплююча, безкорислива, безпосередня, звабна, одурманююча, життєрадісна, чарівна, усмішлива, скромна, запальна, чесна, збудлива, щиросердна, грайлива, вражаюча, класна, цілеспрямована, чудова, жіночна, блаженна, незрівнянна, фантастична, ненаглядна, жадана, незвичайна, казкова, зворушлива, мініатюрна, кохана, найкраща…


*
Нагору